Τουρλού λαχανικών με τραχανά και μυζήθρα

Ο Χειμώνας είναι εδώ και η έννοια της θαλπωρής ενώνει την οικογένεια! Χουχουλιάσματα και χνουδωτές κουβερτούλες είναι στα φόρτε τους. Η συγκυρία, μας θέλει να μένουμε σπίτι για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε. Οπότε ταινιούλες, επιτραπέζια και σπιτικό φαγητό στα καλύτερα του! Είναι η ευκαιρία να προσέξουμε το ανοσοποιητικό μας και να φροντίσουμε να το ενδυναμώσουμε με λαχανικά και ποιοτική τροφή!

Γι’ αυτό και εγώ σας έφτιαξα τουρλού λαχανικών με τραχανά ή ξινόχοντρο και μυζήθρα από τον τόπο μου, που είναι και παινεμένη!

Υλικά

1 μελιτζάνα
3 πατάτες
2 κολοκύθια
200 γρ. κίτρινη κολοκύθα
2 πιπεριές κέρατο
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 κρεμμύδια
1 σκ. σκόρδο
8 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μαραθόριζα
½ κ.γ. ρίγανη
½ ματσάκι μαϊντανό
¼ ματσάκι μάραθο
αλάτι
πιπέρι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
2 ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ
Ένα φλιτζάνι τραχανά ξινό ή ξινόχοντρο
1 κ.σ. μυζήθρα Αμάρι για κάθε πιάτο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά μας.Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομένο, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά μας, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Τα αδειάζουμε σε ένα ταψί και προσθέτουμε τον τραχανά ή τον ξινόχοντρο και ανακατεύουμε πάλι. ‘Όταν ολόκληρώσουμε με τα λαχανικά στο ταψί προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ραντίζουμε λίγο έξτρα ελαιόλαδο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 60λεπτά ίσως και παραπάνω, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Στο τελευταίο δεκάλεπτο ανάβουμε το γκριλ για να πάρει χρώμα. Αφού σερβίρουμε βάζουμε πάνω στο τουρλού μας “τσιμπιτά” μυζήθρα και φρέσκο ελαιόλαδο.